hjälm, eller inte?

Såg att flera bloggar har tagit upp det här ämnet om hjälm, är det okej att rida utan eller inte?.

Man ser nästan varenda gång det är stora hopptävlingar på tv och det är filmat från fram ridningen att var och varannan ryttare rider utan hjälm, och jag frågar mig varenda gång varför?.  Sen när blev hästar och ridning mindre farligt ju högre upp i klasserna du kommer eller ju äldre du blir?.

I TR ||| Mom 370 Klädsel står det såhär:

2. Ryttarens utrustning

• Hjälm av godkänd typ med hakbandet i funktion, ska bäras vid all ridning på

tävlingsområdet.

 

Är det bara jag som inte hänger med eller gäller inte detta på alla typer av tävlingar, oavsett typ, ålder eller skicklighet inom Sverige?.  Om vi tar ex. göteborg horseshow såg man flera ryttare som satt och red runt utan hjälm utan att bli tillsagda, det tycker jag är mycket konstigt efterssom det ska vara så sjukt mycket säkerhetstänk kring allt annat som ex. hur hinder ska vara utformade, att använda väst osv. Och det roliga är att på mindre tävlingar är överdomaren väldigt snabb att anmärka på sånna saker, men tydligen inte på större.

En annan sak är att dessa större ryttare fungerar som en förebild för så många yngre ryttare.  Och hur bra förebild är man för yngre personer om man säger en sak men gör helt tvärt om?.  Här tycker jag medierna måste bli betydligt bättre på att sätta gränser. Varför göra repotage med elit ryttare med bilder där de både hoppar och rider utan hjälm?. Eller som havrepappan tar upp det här med ponny akuten och Tobbe som red utan hjälm, självklart han är vuxen och gör precis hur han vill, men borde inte tv4 gå in där?. Nej man kan säga att det är vuxnas, föräldrar och ridskolans ansvar att se till att barnen får är positiv inställning till säkerhet men när det väl kommer till kritan är det ändå förebilderna som har den största makten, man vill bli som sin förebild och man vill göra som sin förebild, det är kanske värt att tänka på? Det är ju ändå livet det handlar om.


rörelsen tillbaka

Var hos naprapaten idag, Har ju haft problem med höfterna i säkert flera års tid utan att hittat nå fel. När jag ska sitta dujpt i sadeln, speciellt i dressyr sadlar har det kännts som om benen i höften har gnagit mot varandra alltså varit sjukt obehagligt, dessutom har höfterna kännts stela och orörliga vilket inte ens stretching har hjälpt mot.
Han kom iallafall på att det var musklerna på baksidan ner mot rumpan som var sjukt spända vilket har orsakat den enorma stelheten vilket i sin tur har orsakat smärtan. Så efter en plagsam timme med ström och hård massage kunde jag plötsligt röra mig och ridningen idag gick som aldrig förr!
Kunde sitta ner och vara mjuk och följsam utan att det gjorde ont, gud vad skönt det var.
två av hjärtarna <3

inte som man tänkt sig

Fuck dalatrafik säger jag bara! Kollade på internet innan jag slutade klockan 3 och det stod att bussen hem till mig gick 15.35. Pga. Att det snöade så sjukt mycket och jag inte orkade bli blöt följer jag med några klasskompisar för att ta en annan buss in till stan och sedan därifrån hoppa på bussen hem till mig, alltså samma buss som jag skulle åkt med från skolan. När vi har hoppat på bussen 15:15 ser jag hur bussen hem till mig åker förbi. FUCK! Då stod det helt fel på internet, det gick alltså bara en kvart över och en 16:05. Så jag fick ta den senare och komma hem vid fem. inte okej! Där rök mina planer på en tidig kväll.

Fanny gick okej, bara jag som klantade till mig helt med bett och träns som gjorde att hon gick och var lie små irriterad. Istället för att rida Kalince tog jag henne på backen. Körde mycket ledarskap och lastträning vilket gick helt över förväntan. Inte en protest över att gå in :D

Har sjukt dåligt samvete för att jag inte svarat på komentarerna, ska försöka ta mig tid imorgon!
även fotomodeller kan ha dåliga dagar!

morgon

ser ut att bli en toppen dag idag. Tror det ska regna och gosh vad efterlängtat det är så att snön äntligen försvinner och det blir mjukt och fint på vägarna.
Planen idag är att rida både fanny och Kalince. Fanny ska få jobba mycket i galopp för att stärka sig och Kalince måste jag  jobba mycket på att få under bakbenen och inte vara 3 meter lång.
update: det snöar, så glöm det där med toppen dag!

första dagen

Måndag idag och det var riktigt segt att gå upp pga. sommartiden har inte riktigt infunnit sig på ett positivt sätt i min kropp än. Det som är positivt är dock att det är ljust på kvällarna och jag hinner rida iaf två även när jag har slutat sent.
Har blivit två lite lugnare dagar på Hasse, han har gått ganska hårda dressyrpass ett tag nu så kände att han fick lov att få ut och få tillbaka lite bjudning. Så både igår och idag var jag ut och körde ett galopp pass på vägarna.
Har varit dålig uppdatering idag pga. att jag håller på och gör iordning ett tillsalu inlägg med massa ponny saker som ska säljas, så håll utkik :D

månadens ekipage

jag är med och tävlar om att bli månadens ekipage hos emblems :D

Månadens bild

Tänkte börja med månadens bild här i bloggen. Varje månad kommer jag välja ett tema som kan tolkas hur som helst men ska ha anknytning till hästar, sedan kommer alla bilder publiceras på bloggen utan länkar eller namn på bloggarna som har skickat in biderna . Genom en omröstning kommer 3 st finalister gå till final där länkar till bloggarna kommer finnas, vinnaren kommer få bilden som länk i menyn månaden ut, en presentation av vinnaren samt en intervju.
Drar igång denna månad med tema vårkännslor.


gör såhär:
Publicera bilden ovan samt länken till tävlingen på eran blogg
Lämna en kommentar att ni är med och har publicerat bilden på bloggen
Maila clarquistsblogg@hotmail.com där ni bifogar bilden, samt adressen till bloggen (viktigt).
Lägg till mig på bloglovin för extra stor chans
Du måste själv ha tagit bilden!
Det är okej att tigga röster på era bloggar :)

tänk på

det är super skönt nu när det äntligen börjat blivit vår, vägarna börjar komma fram och hagarna börjar bli fri all snö. Men tänk på att underlagat oftast är stenhårt så var försiktig när ni vänjer in hästarna på underlaget, en senskada är väldigt lätt att dra på sig men kan ge enorma koncekvenser.
vad är en senskada?

Senor förbinder vanligtvis muskler med skelettet. En frisk sena är uppbyggd av bland annat kollagen Typ I och elastin. Kollagen är ett strukturprotein med stor draghållfasthet och spännkraft, men med begränsad elasticitet. Elastin ger senan elasticitet.

När senan belastas vid rörelse sträcks kollagenfibrerna ut. Om belastningen blir för stor tänjs fibrerna ut för mycket och en skada kan uppstå.
De flesta senskador drabbar ytliga böjsenan på frambenen. Näst vanligast är gaffelbandsskador, men även djupa böjsenan och dess förstärkningsband och sträcksenorna kan skadas.

När en sena skadas uppstår en inflammation, som yttrar sig i svullnad, värme och smärta. Inflammationsmediatorer frigörs i området, som bryter ned kollagenet och leder till ett ”hål” eller en defekt i senan. Senor läker långsamt på grund av dålig blodförsörjning. Defekten kommer att långsamt fyllas med ärrvävnad (kollagen Typ III) som inte är lika stark, då det har större elasticitet och mindre spännkraft. Detta leder till att senan inte är lika hållbar och den har en tendens att skadas igen, även efter lång tid.

I ett akut skede är det bra att låta hästen vila och kyla det skadade benet. Det kan också vara bra att bandagera benet för att ge stöd och minska svullnad, men bara om det görs på rätt sätt, annars kan skadan förvärras! Vid misstanke om senskada kontakta alltid din veterinär, som med hjälp av en klinisk undersökning och ultraljud kan bedöma hur allvarlig skadan är och sätta in lämplig behandling. Inte sällan ges antiinflammatorisk medicin för att dämpa inflammationen och nedbrytningen av kollagen. Målet med behandlingen i detta skede är att minska inflammationen, underhålla blodförsörjningen och minska bildandet av ärrvävnad i senan.

Efter 2-3 veckor kan man på större skador behandla med PRP (platelet rich plasma) eller stamceller, vilka injiceras in i skadan. Dessa båda är en nyare typ av behandling.
På äldre skador kan shockwave, magnetfält eller laser användas. Ibland görs ett kirurgiskt ingrepp.

Oavsett vilken typ av behandling som sätts in så tar läkningen sin tid. Det kan ta alltifrån några månader upp till ett år att läka en senskada. I vissa fall till och med längre tid och en del hästar blir aldrig bra.
Så fort skadan tillåter är det bra för hästen att börja röra på sig under kontrollerade former. Gärna skrittpromenader (som successivt ökas i längd) på asfalt eller på ett annat fast och jämnt underlag. Hästen ska verkas och skos regelbundet, för att undvika långa hovar som försvårar överrullningen. Ultraljudsundersökningar med jämna mellanrum rekommenderas för att kontrollera läkningen och att igångsättningen inte går för snabbt, så att skadan förvärras.


källa: hästklinikerna


världens bästa

filmen från igår på min lilla sessa

pay and jump

Var ju som sagt på pay and jump med Fanny idag, hon skötte sig super bra för att aldrig varit ut förut.
Hon gjorde slut med ganska mycket energi på framridningen för att springa runt och kolla vad som hände, så det fanns inte lika mycket kvar inne på banan. Hon gjorde en fin runda i 70, rullade på fint och höll bra tryck banan igenom.
I 80 vart det totalt soppatorsk, mest mentalt pga. alla intryck. Orkade inte trycka på, hålla galoppen riktigt genom svängarna eller stampa av bra, 0ade även där men som sagt en riktig skit runda! Men hon behöll en bra attityd och tjurade inte ihop vilket är riktgit positivt :)
bjuder även på två kassa bilder från filmen, har lagt in den och ska fixa den ikväll. men det tar ju sina timmar.
Tack sussanna som filmade och knäppte kort idag:D

hoppfilm

slänger upp en film på Fanny som jag inte har visat er än :)

spännande

spännande va :D
någon som kan gissa vad det är? den första som gissar rätt vinner en länkning!

duktigamonster

Ridningen idag gick toppen bra. trots den sjukt hårda blåste lyckades jag ta mig ut på kalince. Trodde hon skulle expoldera så spänd som hon var i början, men bara hon hade fått rasta av sig lite var hon finare än någonsin!
Även Fanny var super fin. En vecka med iprincip bara skritt jobb har verkligen gjort henne gott. Hon lugn men ändå med frammåtbjudning och avslappning. Imorgon blir det "tävlingspremiär" för henne då vi ska åka på en pay and jump i östnor och skutta runt en 70 och en 80, mest för att vi ska se hur hon reagerar på andra ställen och bland andra hästar innan tävlingssässongen drar igång på riktigt :)
bjuder väll på en inte allt för vanlig bild, jag utan häst kläder :O

Vårtrimmning

Fanny har varit så himla lurvig ett tag nu och har ännu inte börjat fälla. Tog därför fram stora klippmaskinen och drog av ryamattan. Så nu är hon naken och fin igen, lagomt inför pay and jumpen imorgon :)

film

här kommer filmen från dressyr träningen. Som sagt, riktigt kass ridning av mig men Hasse är då fin :)

Never say never

Jag är totally in love i dessa schabrak. Har varit det i flera års tid, men har aldrig kommit mig för att köpa ett. Tänk att matcha det på Hasse tillsammans med ett par blåa benlindor och ett rött swarovski pannband. Mumms säger jag bara!
Union Jack Saddle pad från John Whitaker
klicka på bilden för att komma till chevals hemsida

Happy chey

Snacka om att jag blev förvånad när jag kom hem igår och upptäckte att jag hade blvit veckansblogg hos Sabina. Dagens blogg hos super gulliga hamreryttarna. Samt gissat rätt på en fråga hos Isabelle Fransson. Det gjorde verkligen min dag :D
Uppdateringen kanske inte kommer vara på topp idag, ska på begravning och rida hästarna. Kommer därför komma upp lite tidinställda inlägg.

Hemma

Hemma igen efter träningen. Hasse skötte sig bra men varken han eller jag var riktigt på topp idag. Han hade inte det där riktigt drivet och frammåt bjudningen som han brukar ha eller orken. Och jag kände att mitt fokus var inte riktigt på topp heller. Det blev ändå ett ganska tufft pass med mycket fokus på att få mjuka bakben och få upp formen.
Blev ett par filmer från tävlingen, ska fixa ihop alla klipp till en film innan jag lägger in den. Sen kommer den upp på bloggen
Hasse taggar inför träningen, lindorna är på och filten på plats.

Från uppvärmningen


Höjning i formen

Fannys ben var betydligt bättre idag, troligtvis är det bara att hon har fått en liten smäll när hon har brallat i hagen och nu har ett litet "blåmärke" eftersom att hon inte är ett dugg oren utan bara är svullen. Tog en power walk på en timme med henne idag sncaka om att jag var trött efteråt! Imorgon blir det förhoppningsvis att rida på som vanligt efter att hon fått på nya skor. Även Lusen ska gå ett pass imorgon :)

Dressyrträning

Är nu påväg till Annica träning med Hasse. Ska bli mycket spännande och se vad hon säger om hans framsteg från förra gången!

bananas are for monkeys

Som sagt, bananer är endast för apor, så pilla bli våra bananer!
btw. jag kommer svara på alla komentarer såfort jag får tid :D

Stallet by night

Hann med en tur på alla 3 pollarna idag, Hasse var väll inte på sitt riktiga jobb humör utan hade hellre velat rulla på i galopp ett pass medan jag ville köra mycket öppnor. Fanny fick köra ännu ett lugnt skritt pass, tyckte svullnaden var bättre idag, hon ömmar ytterst lite, väldigt liten värme skillnad och ingen hälta, jätte mystiskt. Någon som har en aning om vad det kan vara?
Lusen gick super fint. Efter lite övertalande att det faktiskt inte finns krokodiler som ska hoppa på henne ute i skogen när det är mörkt ute så gick hon frammåt hela passet och blev riktigt lös och fin.
Har gjort 2 prov idag, varit till kiropraktorn samt frisören så jag tyckte jag förtjänade en sen stall kväll. Imorgon kommer jag sitta och skriva svenska uppsats i ca 4timmar, halleluja, och sen är det  träning för Annica. Kameran följer med, tänkte filma lite :)
Fick bara lov att lägga in en bild på min "blomma" som jag fick i födelsedags present av min kusin. Galet snygg va? Haha love it  :D

Dagens

ser ut att bli ännu en toppen dag idag.
Slutar tidigt idag, så det blir att rida Hasse ett pass, skritta Fanny, och lastträna Kalince.
Har ni nå tips vad jag ska blogga om? vad vill ni läsa?
har några idéer på lite större saker, men kom gärna med förslag

takras

Kom upp till stallet idag och möttes av en stooor snö hög framför stallet, all snö hade åkt ner från taket och landat så lägligt att jag inte kom in. Men vägarna har iallfall börjat blivit bara så jag klagar inte, kanske våren är påväg?
Blev en skritt tur på Fanny då hovis inte kan komma och sko förrens på fredag. Tror även hon har lyckats bockat och slagit till sig på insidan/baksidan av kotan på vänster bak då hon var lite svullen, inte jätte, inte varm, inte öm eller oren. Jätte konstigt. Men hade på legpaint innan jag red och det var bättre när jag kom tillbaka så innan jag gick in lindade jag med back on track så får vi hoppas att det är bättre imorgon.
Hasse fick gå ett lättare pass, det var iprincip storm ute så han var inte speciellt jätte pepp på att gå ut.
satt och kollade på lite rid set, blev sugen på det ljurosa från hv polo till Fanny och det ljusblå till Hasse. Det sticker ju ut. Men samtidigt känns det lite ostilrent om ni förstår vad jag menar, dagens I-lands problem alltså!
Vad tycker ni, snyggt eller inte att sticka ut?

Tävlingar


Inspiration

Två av mina absolut största förebilder.
Har allt som jag tycker man ska ha i ridningen, rider mjukt och följsamt, blicken, stilen, ja allt. 2 aktiva ryttare som har en enorm kännsla och mycket fina hästar!
Steve Guerdat- Jalisca Solier
Pius Schwizer- Carlina
Har ni någon/några förebilder? vilka och varför isåfall? :)

back in black

Lusen är äntligen tillbaka i gamla vanor. öronen var bakåt liggandes och hon var inte längre väck i skallen, trodde aldrig jag kunde bli så glad över en häst med bakåtstrukna öron!
Red i alla fall ut en sväng, den här gången utan draghjälp. Och gosh så fin hon var! tog inte lång tid för henne att bli riktigt avslappnad och fin, det märks att hon har blivit starkare i kroppen och orkar gå betydligt mer samlat.
Fanny har lyckats trampa sig på det enda benet med en vit kota, så även om benet inte var jätte svullet kände jag en liten värme ökning och lite svullnad. Det blev till att göra rent ordentligt med jodopax samt ha på lite pencilin salva. För att inte benet skulle bli mer uppsvällt lindade jag med en back on track linda (absolut inte äver såret) utan vara över senorna då såret sitter på insidan av kotleden.

stuff

Kom ju hem med ett par nya saker igår. Vann ett grimm set från threehorses, samt en mössa av märket germini gersemi.
Köpte även en riktigt tjock och mysig golden stripe filt i butiken som fanns på gården. Sista exemplaret för 400 kr, mycket bra inköp!

värmebölja

Mycket härlig dag idag, solen har värmt och blåsten har nästan varit borta helt. Tog med kameran ut och tog några bilder medans jag myste med monstren innan jag tog in Fanny och hon fick agera modell åt några nya saker. Hasse har ju nämnligen en tendens att tycka allt om har med att stå och se fin ut undertiden någon fotar är galet tråkigt och visar verkligen upp sin rätta sida... eller inte.
Bakskon hade även lossnat helt på Fanny så jag tog en skritttur ut i skogen och körde lite flyttningar i solen.
Kalince tog jag nya tag med och gav mig inte förrens jag hade fått ut henne på vägen och ridit ett pass. Mamma hjälpte mig från backen genom att gå bredvid och leda när hon tjurade ihop och vägrade röra på sig. Måste ha sett väldigt roligt ut när hon först bara tog några små steg, tvärnitade, tog några fler steg, tvärnitade, tog ännu fler steg, tvärnitade innan hon fick upp farten och skrittade på, haha. Men jag vann och det är huvudsaken, och bara hon hade fått ur envisheten blev hon super fin

moon

en bild på månen igår när vi kom hem från tävlingen, synd bara att kvalitén på bilden inte blir som man tänkt sig när man laddar upp den på bloggen!

100%

Vilken toppen dag, 4 0or på 4 start. Eller jag 5 om man räknar med att 1.10 var en a1:a och det blev en omhoppning. Kameran följde med, men tyvär var vi bara 3 pers och hade verkligen fullt upp med att hinna med att gå bana, fixa hästarna, någon fick lov att gå med en osv. ni vet de vanliga problem som kan uppstå när man har flera hästar på tävling.
Men iallafall så gick jag först in i 1m med Hasse och gud vad lågt det var. Men det var en väldigt bra skolrunda, var noga med att han hade en ärlig bjudning och att jag inte blev passiv. Hasse lyssnade väldigt fin och lyhörd trots att han tyckte det var piss lågt, dubbel 0a och en 3e plats.
Imse gjorde nog sin bästa runda någonsin i 1m, inge tjaffs eller spring. Han låg kvar och väntade på sprången och höll reda på benen väldigt fint. en 0a även här-
1.10 som jag skrev ovan var en a1:a. Hasse kändes betydligt mer engagerad, och jag fattade hela tiden beslut som jag stod i mål för. Omhoppningen var för ovanlighetensskull ganska maxad, ingen smyghöjning här inte! Det kändes att han började bli lite trött, men la upp galoppen och bara svängde vilket räckte till en 2:a plats.
Imse var tröttare i 1.10 och orkade inte gå i samma lugna galopp, la därför upp den och försökte bara hitta flytet. Han käpade på riktigt bra och var felfri.
överlag tyckte jag att det var fina tävlingar, välarrangerat och trevlig personal. Dock vet jag inte vad jag tycker om att få hederspriser så som grimmor, borstar eller någon annan liten sak som ska motsvara anmälningsavgiften.
vad tycker ni? ska man få anmälningavgiften tillbaka/premier eller saker?


min permanentade sjtärna efter tävlingen

On the road again

Nu bär det av mot falun, håll tummarna idag :D
foto by me ©

Packat och klart

Då var allt packat och klart inför imorgon. Hasse och Imse knoppade och såg riktigt tjusiga ut, iallafall för stunden!
Fanny fick gå ett pass idag och fungerade riktigt bra. Hon var lite springig i början vilket inte är så konstigt efterssom att hon vilade igår, men kom ner i en avslappnad form och började länga ut stegen lite.
Men jag vet inte vad jag har för otur nu? När jag kom tillbaka hade hon trampat lös höger baksko, första gången sen jag köpte min första häst som jag har haft så mycket tappskor på så kort tid :o
Såg att det var olika typsnitt på texten, men skit samma. Mer uppdatreing imorgon, promise! :)

tävlings attityd

Nu börjar det dra ihop sig till tävlings sässong igen och alla vill ut och skörda framgångar. Något som jag tycker börjar bli vanligt är ryttare som har riktigt taskig attityd mot sina hästar/ponnyer. Går det inte bra är det hästens fel och det är de som får ta ryttarens frustration och nervositet. Jag förstår inte hur man kan sitta och rycka i tyglarna oavsett hur set har gått, det är fortfarande våra bästa vänner som står vid våran sida 365 dagar om året och finns alltid där oavsett vårat humör! hur kan man då ha hjärta och sitta och göra illa den med flit bara för att det inte går som man tänkt sig?
Jag tycker det faktiskt är vanligare på större tävlingar att man ser det, överdommarna ignorerar piskningarna och rycken både på framhoppningen och inne på banan, är det lagligt att bete sig som man vill bara för att man tävlar lite större? och hur kan föräldrarna tillåta detta?
Likaså attityden gentemot föräldrarna, ungar som skriker och behandlar föräldrarna som skit när de har stigit upp tidigt på morgonen för att skjutsa barnen och ta del av deras intresse.
Mina föräldrar har alltid ställt upp för mig oavsett vad och det är väldigt lätt att man glömmer bort hur mycket de offrar för att du ska få ha din/dina häst/hästar och få hålla på med det DU tycker är roligt. Så ett enormt tack till dom som alltid ställer upp.
Så kanske värt att tänka på nästa gång innan ni idiot förklarar era föräldra eller klipper till eran häst!

tävlingsoutfit

slängde ihop en tävlingsoutfit, hade inte haft några problem att gå klädd sådär på tävlingarna iår!
Stövlar parlanti Firenze Zip- toprider
Kavaj Animo leyla- seg company
Hjälm Charles Owen ayr 8 leather- seg company
Bälte Otto Shumacher show belt- classic dressage
Skjorta Ralp lauren golf, Peyton- Ralph Lauren
Byxor Kingsland- AB NIAN Hästsport

Historia

Historia lektion, världens mest onödiga ämne! då får man bjuda på sig. för bilden är bara såå seriös!
Kenza jackan är på, svinkallt men  det är det värt :D

Startlistor

Blev super taggad inför helgen nu när jag såg att startlistorna hade kommit ut!
1m Hasse
1m Imse
1.10 Hasse
1.10 Imse

trimmning

Fick bli trimmning på Hasse och Fanny i solskenet och trots att jag kom hem en timme senare än beräknat hann jag rida båda i solskenet. Hasse fick gå ett lösgörande och lydighets pass inför helger, tänkte ta ett litet styrke pass i backarna imorgon för att han ska ha bakbenen riktigt under sig på lördag.
Galet skönt att rida Fanny igen, vilan hade bara gjort henne gott. Red mycket avsaktningar och i
gångsättningar för att få henne att slappna av och komma ner i en avslappnad form och börja länga ut stegen. Planen var att hon skulle få gå för Tusse imorgon, men när jag kom in insåg jag att hon hade trampat en framsko sne och var väldigt lös. Magnus kunde kan inte förens efter 6 imorgon så på henne blir det nog tyvär ingen hoppning!
njutning

lårkaka

Skulle ta in kalince först innan ridningen, Hasse stod i vägen och jag min dumma nöt går med kalince bredvid mig och lägger handen på hans rumpa och smackar lite lätt för att han ska flytta sig. Han ser ju då inte mig och tror att det är kalince som nafsar honom i rumpan (vilket han verkligen är på sin vakt med just nu!), tjong sa det så viftade han till med ett bakben och råkade träffa mig med broddarna på låret. 700 kg muskler känns kan jag lova!
Jag tänkte göra ett försök med ridningen på Lusen också, trots att hon är hög brunstig. Var väll mest beredd på bockande och tjurande i den bemerkelsen. Men när jag hoppar upp och det tar dryga 10 min att få henne av gården inser jag att det är lönlöst, det är helt enkelt ett sto och pisk blir hon ju bara ännu mer tjurig av så det var bara att  ta en tur upp genom byn istället, för till vänster kunde vi ju absolut inte gå! Har nog inte hört mamma skratta så mycket på länge.
Mitt paket från Rapunzel hade även kommit och de hade även skickat med ett paket lösögonfransar utan extra kostnad, små överaskningar blir man verkligen glad av.
slänger in en bild på några av de saker jag inhandlade i mora förra veckan.
Jofama by Kenza
cool blue skjorta
Lndex tröja

Nu är det våren som allt får ta och komma!

i paketet

Ja i paketet från hästbiten fanns alltså dyón the difference tränset. Har ett svart sedan tidigare till Hasse, men efterssom att Fanny också går på det och de har olika bett orkade jag inte hålla på och byta varenda dag. Så nu har hon ett eget, fast ett brunt som matchar sadeln.
Jag är väldigt nöjd. Dyón har uppgraderat med små detaljer på nackstycket, lagt till the difference på nackstycket, dyón på undersidan av nosgrimman samt uppgraderat "käkspännet" från att den har varit rund till att vara mer anpassat för att få käkremmen att sitta på plats. En stor hiss enligt mig och värt varenda öre

toppen dag

Hoppade ju som sagt Hasse i Tins ridhus, kan bara sammanfatta hoppningen med ett ord, kanon!
Då ridhuset inte är mer än ca 20x40 så är det perfekt att träna hoppning ur sväng, hindrena kommer snabbt och du tränar din hinder uppfattning på ett bra sätt.
Hoppade iallafall runt en 1.10 bana, men det bästa var att vi var samspelt. Plötsligt kom alla distanser och jag fattade hela tiden rätt beslut som Hasse var med på. Det här bådar gott inför helgen!
Lusen har fått på skon igen, det gick bra förutom att hon ville verkligen att hovslagaren skulle vara en hingst och försökte konstant tränga in honom i väggen samtidigt som hon breddade på bakbenen för att vara beredd på att bli betäckt, suck bara 3 dagar kvar förhoppningsvis. Vi får hoppas ridningen imorgon överlevs.

hoppning

Idag är tanken att vi ska åka till Östnor och ridhuset för att hoppa Hasse inför helgen. Ska försöka blogga ikväll men om jag inte hinner får ni förhoppningsvis bilder imorgon :)

fredrik träning

Hoppträningen idag för fredrik gick super! Imse var jätte fin och allt flöt på, hoppade runt en bana på mellan 1m och 1.10 så det känns riktigt bra inför helgen. Banan han hade byggt upp idag måste jag hissa riktigt ordentligt, han lägger in väldigt mycket relaterade avstånd vilket är super att börja träna tidigt så man har det i kroppen när man kommer upp i klasserna.
som ni ser är det ganska långa realaterade, men vill man höja svårighetsgraden kan man  ju korta avstånden, lägga in mer oxrar osv. dock gillade jag grunden. Du kan göra väldigt mycket på den :)
Hasse fick gå ett dressyr pass och var super fin verkligen, 100% fokus på mig och gjorde allt jag bad honom om. Jobbade på att kunna reglera formen på honom från att vara låg till att komma upp och trycka på men ändå behålla avslappningen, han börjar förstå att man kan ta upp formen utan att släppa ryggen så för varje gång jag rider orkar han gå längre och längre i den högre formen.
Kalince har blivit högbrunstig! huuur go och snäll som helst, men typ helt borta, nästan så man skulle kunna tro att hon är drogad. Det är jätte trevligt om hon bara inte hade försökt lägga sig eller sätta sig på en samt frysa fast i backen och vägra flytta dit man ber henne. haha vi får se hur jag överlever ridningen när hon fått på sig skon ;)
Stunder man får ta vara på, inte ofta det händet!
ser ni men übersnygga utväxt? den är nu röd, snyggt va? eller inte....

kort dag

Åkte ju upp till stallet tidigt idag för att fixa allt innan vi skulle till farmor och fira mig och farfar. Red Hasse och Fanny då Lusen har lyckats trampat av sig en sko IGEN! Hovis får komma till veckan och slå på den igen.
Hasse körde jag iprincip samma koncept som för Annica i torsdags, han var inte riktigt på topp då han inte hade hunnit gå ut på morgonen, men fick till det ganska bra i slutet ändå. Fanny gick riktigt bra då jag tog bort aachen remmen, hon slutade tjafsa och var fokuserad hela passet.
Var och kollade på ett pass med Fredrik, intressant. dock var det unghäst gruppen så det var ju inte speciellt avancerat men ändå roligt att kolla på. Imse skötte sig utmärkt, så nu taggar jag för att ta honom ett pass imorgon.
Sånna här bilder gillas när det går att ta

mitt hjärta

sena kvällar

Klockan är nu strax efter 11 och jag kom just hem från stallet. Slutade kvart i 3 i skolan sen fick jag lov att åka in till mora en sväng och införskaffa lite saker, tänkte lägga upp lite bilder på det imorgon.
Sedan var det bara att sätta igång med ridningen, som tur var har vi haft fin väder hela dagen med strålande sol och skapligt varmt så var ganska pepp på att ta mig an monstren.
Meningen var att jag skulle ut och pulsa i snön, men så visade det sig att skotrarna hade kört sönder, så all den fina mjuka snön var borta.
Kalince tog jag mig därmed an på vägen och jobbade på samma sak som jag gjorde med Kalle igår, mycket halter från trav, och korta traven upp till större trav. Det gav resultat och tillslut var hon riktigt fin.
Fanny var lite små stressad i början, men efter att ha legat och rullat i galopp ett tag kunde hon komma ner och börja jobba.
Kom in från stallet efter 10, men det var de värt... super mysigt att rida under sthärnklar himmel och bara månen som lyser upp hela vägen. Imorgon blir det upp tidigt och åka till stallet.
Kan man annat än älska kinglands mysiga hood tröjor?

1+1=2

Ni vet den där kännslan när allt bara fungerar i ridningen och allt man gör bara blir rätt? den kännslan fanns där på träningen för Annica och Hase var galet fin! Då han har börjat blivit så stark i kroppen har vi gått vidare och idag jobbade jag på att få upp honom i högre form,  fatta galopp ur öppnor, samt skänkelvikningar i galopp längs långsidorna och ur de lägga en volt på kortsidan. Så himla skönt att han bara skämpade på och inte stannade upp för att tjura ihop som han har brukat gjort.
Det blev även att jag red ett pass på Thereses superfina häst Cardelow, riktigt häftigt att sitta på en färdig häst. MYCKET bra dag alltså!
Transporten är snart lagad, så ännu ett stort till Ullis som lät mg låna hennes transport även idag!
Så hääääär mycket snö har det kommit på bara någon timme, ingen idé att ut i snöstormen och rida de andra 2 monstren.

klart

såja, nu är provet avklarat och jag tror jag överlevde! Så svårt var det faktiskt inte.
Igår var verkligen en sån dag som man bara vill glömma, snön vräkte ner och det var tjock dimma så jag inte såg vart jag red och  det blev inte bättre att ingen gjorde som jag ville. Det är då man tar 7 djupa andetag och intalar sig själv att det där är det roligaste som finns!
Ikväll är det Annika träning och hoppas på ett bättre resultat men min lilla Hans.
så här går det när man har tråkigt

Stallet

har setat och pluggat historia hela kvällen då vi har prov imorgon. Sjukt onödigt ämne om du frågar mig! Men som vanligt sitter man sista kvällen och råpluggar och intalar sig själv att man aldrig ska skjuta upp någonting igen, men likt förbannat tänker man samma tanke säkert 5 gånger i månaden.
jaja, efterssom det blev dålig uppdatering får det duga med några stallbilder

Outfit

Satt och lekte lite i fotoshop och slängde i hop en outfit bild. Klassisk & enkel, perfekt till vardags ridningen!
charles owen wellington professional 
Hv Polo Piké Puga

Kingsland Jessicka Pocket

Mountainhorse supreme hig rider
Från hästbiten & hööks

Galopptur

Slutade sent idag, så då hinns det inte med mer än 1 häst och efterssom att flickorna har gått ett par dagar nu så var det Hasses tur. Efterssom att det är galoppen som behöver stärkas mest så tog jag en galopp tur med mycket ökningar och minskningar samt tränade byten.
När jag tänkte tillbaka idag hur han var bara för kanske en månad sen i bytena, så kan han idag vänta ut och"trycka" till sista språnget men samtidigt bi behålla formen. Framsteg alltså!
a tuch of perfection ♥

bildbomb


Paket

Fick hem mitt paket från hästbiten idag. Vad kan det vara tro?
avslöjar när jag har ett resultat att redovisa :D
någon som kan lista ut vad det är ?

shopping + ridning

Var in till mora och shoppade lite vår kläder med mamma på förmiddagen så kom inte upp till stallen förrens vid 2 tiden och sedan var det bara till att börja rida. Alla pollarna fick gå ett pass på vägarna då skotrarna har kört sönder ängen som är helt knögglig!
Hasse fick gå ett lösgörande pass och mycket fattningar för att bygga styrkan. Kalince fick göra samma sak, hon var väldigt lugn både på backen och i ridningen, det märktes att jag fick under bakbenen riktigt bra igår. Hon försökta bara bocka av mig en gång i böjan så det går frammåt.
När det var dags för Fanny hade klockan blivit 7 och det var nästan helt mörkt ute och jag är inget stort fan av vargar. Så på henne blev det mycket att rulla i lugn galopp och stärka henne där.
Sven har hittat sin plats i livet, på ett täcke som luktar kossa och en häst som gillar att bitas... haha nejdå

Lusern

Hasse har en tendens att lätt falla ur under vinter halvåret samt vid pälssättning och fällning. Han står ju redan på mycket kraftfoder (kraft grov 125 samt kraft sport) samt fritillgång på hö. Så för att få honom rundare i kroppen och få honom att lättare sätta muskler fodrar vi på honom med lusern.
Jag ger även de andra hästarna lusern, just för att få dem att  lättare runda i i kroppen.
Jag kan verkligen tipsa om hackadestrået om ni har hästar som lätt blir tunna och har svårt att runda i på rätt ställen!

Så här står det på krafts hemsida:
LUSERN Hackad Strå är varmluftstorkad lusern med grovfodrets naturliga struktur bevarad. Ger smidig säkring av proteintillförseln. Kan blandas med den ordinarie kraft- eller grovfodergivan för att säkra tillförseln av protein. Hygienisk och lätthanterlig plastförpackning

Kom ihåg att lusern är ett foder tillskott och kan inte ersätta ridningen på något sätt!

sneak peak

slänger in 2 sneak peak bilder från dagens photosession med Fanny och Hasse

dagens monster

det blev en tidig morgon med att upp till Imse och hoppa honom, gick bra dock tyckte jag inte att den där riktiga bjudningen fanns där. Hoppade iallafall runt en 1.10 bana, avstampet är det ju defenitivt inget fel på!
Fanny fick gå ett galopp pass i backen, det känns att utvecklingen går frammåt och idag orkade hon galoppera på tygeln iprincip hela tiden.
Kalince fick gå ett ganska tufft styrkepass, väldigt sakta trav nedför med hästen i uppförsbacke och galopp i låg form i uppförsbacke. 4 gånger räckte och Lusen var riktigt fint på bakbenen.
Hasse skulle ha fått gått ett pass på ängen, men han låg och sov när jag skulle ta honom. Och vi vet ju alla hur karlar blir om man väcker dem när de sover middag, så han fick vila!
Älskade häst

Lady kalince

Lady kalince är ett 10 årigt sto som står hos mig endast fram till slutet av juni då ägaren är gravid. Hon är ett typiskt sto och det märks att hennes pappa är Kaliber då hon är väldigt envis men även väldigt kapabel, hon har bra steg och väldigt bra tryck i sprången. Även hon har bra stam i båda leden.
Tanken är att jobba mycket från backen och bygga upp ett förtroende samt fortätta utvecklingen i ridningen.
(klicka för full stam)

Come along

Come along " fanny", är ett 7 årigt sto som har stått hos mig sedan 1 januari 2011. Hon är en otroligt positiv häst som har helt rätt attityd både i ridningen som i hoppningen, väldigt kännslig men super snäll. Hon har bra stam på båda sidorna och är en häst som jag tror mycket på inför framtiden, tanken är att tävla samt vidareutbilda henne innan en ev. försäljning.
(klicka för full stam)

blåst

Idag blev ett styrkepass på Hasse i backarna, han blir finare och finare och kunde hålla i galoppen riktigt bra i formen i backarna. Solen sken och det var + grader men satan så det blåste, många gånger jag trodde jag skulle blåsa av! men jag klagar inte...
kan inte annat än älska bilden, aigh? :D

Ledare

Jag satt och funderade över vad som gör bra frammgångar och kom på att tränarna/lagledarna osv. spelar en stor roll för din prestation. Hur ska du en bra ledare vara?

Det är svårt att beskriva hur en bra ledare ska vara då det finns så många olika ledare inom ridsporten. För dig som ryttare kan du ju ha tränaren med dig eller vid lagtävlingar finns lagledaren, hur ledaren ska vara är ytters individuellt och en ledare som jag tycker är riktigt bra kanske inte fungerar alls för en annan, det är ju väldigt mycket spänning på tävlingarna och där kommer verkligen alla personligheter fram och man är betydligt känsligare för vad man tycker fungerar och inte.

Enligt mig är den viktigaste egenskapen hos en ledare att den inger att förtroende, jag som ryttare måste kunna lite fullt ut på att personen vet vad den håller på med utan att börja ifrågasätta. Självklart ska man kunna ta en diskussion men aldrig börja ifrågasätta, då har man tappat förtroendet.

En bra ledare ska vara lugn och inte stressa upp sig, på tävlingen är det tillräckligt med nerver runt omkring dig  och det sista man behöver är en tränare som är uppstressad, personen ska finnas där när du behöver den men inte vara efter dig hela tiden, jag är i alla fall sån att jag behöver lite tid för mig själv. Det gör mig ingenting att jag går med personen hela tiden bara den inte försöker pressa in information i mitt huvud hela tiden. Ledaren ska vara en person man ser upp till och som får fram det bästa ur dig på tävlingsplatsen.

Ett exempel var när vi tävlade i lag och så hade vi en ryttare med i laget som i vanliga fall tävlar på betydligt högre nivå, hon såg till att vi gick banan tillsamman och pratade igenom upplägget tillsamman och fick oss att känna gemenskapen. Hon var väldigt lugn och gav tips när man behövde hjälp, men lät oss sköta oss själva om vi ville. Eftersom att hon i vanliga fall inte var våran tränare och samtidigt inte så mycket äldre än oss tror jag det gjorde att vi kände samhörighet och inte kände någon press vilket gjorde att vi presterade vårat yttersta vilket gav resultat och vi vann.

Lagtävlingar är trots allt där den största pressen kommer, man känner att man måste prestera för att inte förstöra för laget och att du är sin tränare som kanske ibland vill lite för mycket kan göra det väldigt jobbigt för många då pressen blir för hög.

 

 

Hur tycker ni en bra ledare ska vara?

vårkänslor

+5 och soligt, så har min dag sett ut. Det var bara på med vårjackan och av med täckbyxorna för första gången på hela vintern, hur härligt som helst!
Fanny och Kalince fick gå ett pass på vägarna. Fanny har mognat på sig och var riktigt lugn och kunde slappna av på slutet. Lusen hade dock inte sin bästa dag, hon var jätte possitiv och frammåt, men helt enkelt inte på humör för att jobba, trots det blev hon skapligt fin på slutet.
*ingen komentar
" men vaddå, jag viiiilllll ha mat"

Fick även besök av mina stockholms vänner och några av hennes kompisar som kom och pysslade om Agent och hjälpte mig med stallet. Agent hade lyckats böja hela skon, men som vanligt kom hovis grymt snabbt och fixade till det. En bra hovslagare är verkligen guld värd!
vad ska man ha ungar till om inte till slaveri? höhö ;D


Hasse tog sig en tupplur, han och pappa är ganska lika alltså...

Ny sadel

Prestige Versailles
En kvalitetssadel som är designad med fina detaljer. Latexpanelerna är konstruerade på samma sätt som på Michel Robert sadeln. Kalvskinn i sätet och på vulstren. Kåpa i franskt läder med mönstersöm. Klossar: Små- fram och bak. Kåpor: Med formgjutet knävulster i kalvskinn. Säte: medium djupt 16" 17" 18"En kvalitetssadel som är designad med fina detaljer. Latexpanelerna är konstruerade på samma sätt som på Michel Robert sadeln. Kalvskinn i sätet och på vulstren. Kåpa i franskt läder med mönstersöm. Klossar: Små- fram och bak. Kåpor: Med formgjutet knävulster i kalvskinn. Säte: medium djupt 16" 17" 18". Kan köpas hos lyckås

nypris: ca 16000 kr

Köpte Sadeln begagnad av en bekant till Fanny, enligt mig är den riktigt snygg men oxå väldigt skön! Jag som har blivit väldigt kräsen på sadlar tycker riktigt bra om den.

hoppträning

Precis hemkommen från Tusse träning på Hasse, vi ryttare är van vi sena kvällar och tidiga mornar. Gick faktiskt kanoners med tanke på hans tidigare upptåg med gristjut och kaninskutt, han har nog förtjänat smeknamnet "griseknoen" som Tusse numera kallar honom, höhö.
Vi tränade mycket på att ha hästarna på bakbenen och kunna hoppa i lugnet trots att de har en ärlig bjudning. Vi hoppade först volter tillbaka om ni förstår och avslutade på en rak linje med oxer in, 5 korta in i en oxer- räcke kombination. Skön kännsla att ha bjudningen och ärligheten i Hasse.
Fick tyvär inga bilder från träningen och glömde kameran i torrvål, så bilder från dagen får komma upp imorgon!
bjuder på hopp film med Fanny sålänge
justja! höll på och lastträna innan träningen, och Lusen gick jätte fint inn och även ut. Men på något sätt lyckades luckan spricka på mitten, J*vla skit playwood luckor. Blir till att beställa en ny imorgon, i aluminium den här gången! Tusen tack till Ullis som lånade ut sin transport till mig och rädade kvällen.

Årets första tävling

Årets första tävlingar är nu inplanerat. Blir först 1m+1.10 på Hasse och Imse i falun, sedan 80 & 90 i älvdalen på Fanny. Får dock se om jag bara hoppar en klass på henne eller om jag tar båda.

Dressyr ridning+ uteritt

Åkte ner med Hasse på klubben idag och körde ett dressyrpass i ridhuset. Han kändes väldigt stark i kroppen och orkade hålla ihop sig riktigt fint, härligt att styrkepassen har gett reslutat! Red mycket skänkelvikningar samt öppnor/slutor, fick under bakbenen jätte fint.
Åkte sedan upp och red ut Imse tillsammans med Maria och Ida. Det var en superpigg bebis som bockade nästan hela passet och kunde absolut inte skritta lugnt, älsklings bebis.

läsarfråga

Fick en fråga här på bloggen och efterssom det var från en anonym så kunde jag inte svara någon annanstans än här
Anonym- har du bara hästar?

Nej vi  har även 2 katter, en perser som vi tog som omplaceringskatt samt en bondkatt som helt enkelt inte ville bo hemma utan flyttade till oss. Vi skutsade hem honom nästan varje dag i en månads tid, men varje dag var han tillbaka igen.
Sen har jag även två kaniner, ett dvärgvädur som vi skulle ta hand om åt min morbror i en vecka men som blev kvar, samt ett lejonhuvud som vi tog av en bekant som inte längre hade tid med henne.
Har fått frågan om jag inte kan lägga ut bild på alla djuren, vilket jag ska försöka göra här frammöver

Ny sadel

Prestige Versailles
En kvalitetssadel som är designad med fina detaljer. Latexpanelerna är konstruerade på samma sätt som på Michel Robert sadeln. Kalvskinn i sätet och på vulstren. Kåpa i franskt läder med mönstersöm. Klossar: Små- fram och bak. Kåpor: Med formgjutet knävulster i kalvskinn. Säte: medium djupt 16" 17" 18"En kvalitetssadel som är designad med fina detaljer. Latexpanelerna är konstruerade på samma sätt som på Michel Robert sadeln. Kalvskinn i sätet och på vulstren. Kåpa i franskt läder med mönstersöm. Klossar: Små- fram och bak. Kåpor: Med formgjutet knävulster i kalvskinn. Säte: medium djupt 16" 17" 18". Kan köpas hos lyckås

nypris: ca 16000 kr

Köpte Sadeln begagnad av en bekant till Fanny, enligt mig är den riktigt snygg men oxå väldigt skön! Jag som har blivit väldigt kräsen på sadlar tycker riktigt bra om den.

båda sessorna

idag fick Hasse vila, det blev i stället en tur ut på båda sessorna. Fanny var betydligt piggare idag så det var skönt att se.
Kalince skötte sig oxå jätte bra, det är kul att se hur hon har ändrat attityd de senaste veckorna. Red mycket avsaktningar och igång sättningar för att få under bakbenen på ett sätt som gör att hon inte känner sig tvingad till jobb. Hon är ju ett typiskt sto som vägrar bli tvingad till någonting, utan det gäller att lura och övertala. Så det känns skönt nu när hon börjar droppa attityden och lyssna fullt ut på mig, det är ju en bekräftelse på att min tanke var rätt och fungerar.
kommer ut i hagen och möts av Lus... som har lyckats tagit av sig grimman. Lillla busan
hjärtat förstod inte vad som stod ivägen för henne och altanen
dålig kvalité på bilden, I know! men man ser iaf lite av norrskenet vi hade ikväll.

Årets första tävling

Årets första tävlingar är nu inplanerat. Blir först 1m+1.10 på Hasse och Imse i falun, sedan 80 & 90 i älvdalen på Fanny. Får dock se om jag bara hoppar en klass på henne eller om jag tar båda.

RSS 2.0